Wat is de optimale lengte van kleine stro- en hooibalen?

Om het vervoer van kleine stro- en hooibalen gemakkelijker te maken is het belangrijk dat de lengte van de balen optimaal is. In dit blog zullen wij uitleggen hoe de standaardruimte van de vrachtwagen kan worden benut om zoveel mogelijk balen te laden en om de efficiëntie te verhogen om zo tijdens het oogstseizoen tijd, brandstof en arbeid te besparen.

Laadruimte benutten

De ‘ouderwetse’ kleine pakken van ca. 20 kg zullen nog lang blijven bestaan. Een slimme aanpak van de verwerking van kleine baaltjes zal veel vermoeiend handwerk zal veel vermoeiend handwerk besparen. In de keten van ‘land tot klant’ worden de kleine pakketten minstens één keer op een vrachtwagen vervoerd. Vrachtwagens zijn wettelijk maximaal 250 cm breed. Pakken van  de veel gebruikte lengte van 105 cm geven de noodzaak om pakken in de lengte en de breedte van de vrachtwagen te leggen voor een goede benutting van de laadruimte.

De optimale lengte

De meeste kleine balen zijn 100 tot 120 cm en zoals gezegd worden bijna alle balen vervoerd op vrachtwagens van 250 cm breed. Als je balen van 100 cm hebt, kunnen er twee in de lengte worden vervoerd, zodat er 50 cm overblijft, waarna er een baal dwars tussen wordt gelegd. En als u de balen iets langer maakt dan 83 cm, dan kunnen er precies 3 balen in de lengte over de breedte van de vrachtwagen worden gelegd. Verder kun je 5 balen van 50 cm breedte naast elkaar leggen, waarmee je de breedte van de vrachtwagen op 250 cm brengt. U kunt deze om en om (steeds 90° gedraaid) op de wagen leggen en zo een stevig metselverband krijgen.

Via de zijkant laden, pakken gestapeld in de breedte

Via het achterschot laden, pakken gestapeld in de lengte

Meijer Holland heeft hiervoor de verzamelaar Limo Hydra 15M en de bijbehorende klem Meijer KM 15M in haar programma. Deze verzamelen en verwerken 3 rijen van 5 balen.

Zonder handenarbeid kunt u moeiteloos duizenden balen per jaar verplaatsen. Als u een vrachtwagen van achteren wilt beladen, is de breedte van de 5 pakken 5 x 50 = 250 cm.

Grote balen

Grote balen hebben in 99,9% van de gevallen een lengte van 240 cm of 250 cm, dat is de breedte van een vrachtwagen. Om grote balen in en uit de vrachtwagen te laden, zijn de Fred en de Rambo ideaal. De Fred balenklem is verkrijgbaar in zes verschillende uitvoeringen en kan grote stro- en hooibalen tegelijk grijpen en stapelen. De Rambo balenklem is verkrijgbaar in tien versies en is perfect om zware balen te verzamelen en op een vrachtwagen te laden.

 

Copyright 2024 - Meijer Holland