Balen maken van hooi en stro: 7 punten om op te letten

Balen maken van hooi en stro: het oogstseizoen staat weer voor de deur! Of u nu stro-, silage- of hooibalen maakt, rond of rechthoekig, klein of groot: het wordt weer een spannend jaar. Hoe zit het met het weer, de baaldichtheid en de opslag van balen? Wij hebben een checklist opgesteld met belangrijke zaken die u in gedachten moet houden om dit seizoen vlot en veilig te laten verlopen.

Vochtigheidsgraad van hooibalen

Te veel vocht in hooi kan een gevaar zijn, met brand of schimmelvorming in de balen tot gevolg. Wanneer de interne temperatuur van hooi hoger is dan 55 graden Celcius, kan het spontaan ontbranden. Hooi met een vochtigheidsgraad van meer dan 15% wordt meestal warm, dus het is belangrijk om te snijden en te persen wanneer het gras droog is. Een digitale vochtigheidsmeter kan u helpen om de vochtigheid van hooi in de gaten te houden. Uiteraard geeft het controleren van de weersvoorspelling u ook een goede indicatie van wanneer u kunt gaan persen.

Controleer de baaldichtheid

Een eenvoudige methode om ervoor te zorgen dat de baaldichtheid optimaal is, is om gewoon van de trekker te stappen en het handmatig te controleren. Te snel rijden om tijd te winnen kan ertoe leiden dat er fouten worden gemaakt. De kwaliteit van het hooi hangt af van de dichtheid van de baal. Hoe beter de kwaliteit, hoe meer het oplevert. Bij los hooi is er meer kans op verhitting en verbranding. Houd niet alleen de dichtheidsmeter van de balenpers in de gaten, maar stap er ook af en toe uit en test de balen; een algemene regel is dat u uw vingers er niet in kunt steken.

Houd hooi- en strobalen schoon

Zorg ervoor dat de hooi- en strobalen altijd schoon zijn. Door uw hooi en stro schoon te houden, verlaagt u het aspercentage, verbetert u de kwaliteit en worden strobalen gemakkelijker verteerbaar. Zorg ervoor dat de opraper van het hooi of stro correct is ingesteld, zodat de opraper de contouren van de grond volgt en de tanden niet in het vuil graven.

Sla de balen goed op

U kunt uw balen zowel binnen als buiten opslaan. U kunt hooi- en strobalen het best in de schuur opslaan, zodat u ze bij slecht weer niet beschadigen of te vochtig worden. Als u de balen binnen bewaart, zorg er dan voor dat het dak niet lekt en dat er een goede ventilatie is. Bedek de grond van uw binnenopslag met een zeil of laat een laag resthooi liggen.

Er zijn vele manieren om balen te stapelen, maar het is van essentieel belang om ze op een georganiseerde manier te stapelen. Een van de mogelijkheden is het kriskras stapelen van de balen, met de ene laag in de ene richting en de volgende laag in de andere richting. Stapel ze niet te dicht op elkaar, zodat er wat lucht tussen de balen kan komen. Houd het hooi en stro uit de buurt van vrachtwagens, machines, warmtebronnen en brandversnellers zoals benzine. Als u buiten stapelt, zoek dan een open, goed gedraineerde en zonnige plek. Als u ronde balen hebt, stapel ze dan niet op elkaar, want dan loopt het water van de een op de ander. Stapel ze gewoon in rijen en laat er 45 tot 90 cm tussen voor zonlicht en een luchtstroom.

Balen maken en efficiënt verplaatsen

Voor transport op het land en rond de boerderij kan een balenklem en/of balenverzamelaar handig zijn. De Meijer Holland Jumbo balenklem is perfect voor het transporteren en stapelen van ronde en rechthoekige gewikkelde balen. De Fred balenklem is ideaal voor het stapelen en verplaatsen van grote balen hooi en stro. Als u kleine balen heeft kan de Meijer KM balenklem helpen uw balen te verplaatsen en te stapelen op een vrachtwagen of het veld. Balenklemmen maken niet alleen het transport van balen gemakkelijker en veiliger, maar ook efficiënter. Zo kunt u sneller werken en uw capaciteit uitbreiden.

Werk veilig!

Veilig te werk gaan tijdens het drukke oogstseizoen kan gemakkelijk over het hoofd worden gezien.. Zorg ervoor dat alle uitrusting goed onderhouden is, voer routineonderhoud uit en voer dagelijkse controles uit. Plan uw stapelplaats, bereid indien nodig de ondergrond voor en controleer of er geen bovengrondse elektrische leidingen zijn waar balenklemmen of andere tractormachines bij kunnen. Vergeet ten slotte niet uzelf te beschermen: draag zonnebrandcrème, een zonnebril, stevige schoenen en handschoenen. Zorg er ook voor dat u voldoende water en voedsel bij u hebt voor die dag. Door te blijven drinken en pauzes te nemen tijdens een lange dag kunt u problemen voorkomen.

En tot slot: geniet van het baalseizoen!

Lees ook: wat is de optimale lengte van kleine stro- en hooibalen?

Copyright 2024 - Meijer Holland