Voorbereiden op een succesvol hooi- en stroseizoen

Het oogstseizoen voor hooi en stro staat voor de deur! Wij hebben een checklist opgesteld om ervoor te zorgen dat uw uitrusting en opslagruimtes klaar zijn voor het nieuwe seizoen. Omdat perfecte oogstomstandigheden zeldzaam zijn (vooral in het voortdurend veranderende lenteweer) raden we aan minstens een maand vóór de optimale oogstperiode te beginnen met voorbereiden op het nieuwe oogstseizoen. Dat is rond half april is. We raden u aan een lijst te maken van alle benodigdheden en vroegtijdig te controleren of u nieuwe apparatuur en onderdelen nodig heeft. Wees daarmee op tijd, want hoe later u besteld, hoe groter de kans is dat artikelen niet meer voorradig zijn. In dit artikel delen we de zes stappen voor het voorbereiden op het nieuwe oogstseizoen.

1.Voer onderhoud uit aan trekkers en machines

Als u nog geen onderhoud aan uw machines en tractoren heeft uitgevoerd, zorg er dan voor dat u dit doet voordat het oogstseizoen begint. Volg de onderhoudsrichtlijnen in de handleidingen en controleer vloeistoffen, filters en bougies. Herhaal de procedure met uw balenklemmen, balenverzamelaars, balenpersen en balenwagens: smeer ze indien nodig, vervang kapotte onderdelen en andere uitrusting. Controleer ook de bandenspanning van al uw machines en vul ze zo nodig bij. Vervang versleten banden om gevaarlijke en tijdrovende klapbanden tijdens de werkzaamheden te voorkomen.

2. Test uw machines

Zodra u de algemene onderhoudstaken hebt uitgevoerd, is het tijd om de motor aan te slingeren en uw machines te testen! Maak een proefrit met harken, schudders, balenklemmen en balenverzamelaars; indien nodig kunt u de balenpers testen door een paar oude hooibalen open te snijden om ze snel te controleren. Hoewel het misschien onnodig lijkt, is het beter om ruim van tevoren te controleren of alles werkt. U wilt er niet achter komen dat een cruciale machine niet werkt op een optimale oogstdag.

3. Verzamel extra gereedschap

Extra hulpmiddelen zijn alle gereedschappen en voorwerpen die u nodig hebt om het oogstseizoen vlot te laten verlopen. Denk aan strovochtmeters of harken en bezems om los hooi en stro op te ruimen. Kijk ook eens in de gereedschapskist van uw trekker. Zijn er nog genoeg hamers, tangen, een ratel en een doppenset voor als u op het veld reparaties moet uitvoeren?

Tip: denk na over het hele oogstproces en zorg dat u alles bij de hand hebt!

4. Leg een voorraad aan van essentiële benodigdheden

Zorg ervoor dat u, naast gereedschap en machines, een ruime voorraad essentiële benodigdheden en reserveonderdelen heeft voordat het hooi- en stroseizoen begint. Zorg ten eerste voor voldoende brandstof. Bindtouw is ook nodig; als u weet hoeveel hooi u verwacht te persen, kunt u berekenen hoeveel meter bindtouw u nodig hebt. Ook onderdelen die passen bij uw machines zijn van cruciaal belang. Leg daarnaast een voorraadje reserve tanden aan voor schudders, harken en balenpersen. Tot slot: heeft u genoeg handschoenen en gezichtsmaskers?

5. Bereid uw balenopslag voor

Heeft u een opslaglocatie om uw hooi-, stro- en kuilbalen op te slaan? Het is vrij eenvoudig als u ronde balen opslaat in de buitenlucht, maar als u een binnenlocatie heeft, maak dan deze ruimte leeg en schoon. Sta ook stil bij de verwachte oogst dit jaar. Verwacht u meer hooi-, stro- en/of silagebalen dit jaar? Dan heeft u ook een grotere opslag nodig. Tot slot kan het zijn dat de oogst van vorig jaar nog steeds ruimte inneemt. Veeg in dat geval al het losse materiaal dat is achtergebleven weg en kijk of er genoeg ruimte is voor de nieuwe oogst.

6. Overweeg te investeren in balenverwerkingsmachines

Investeren in betrouwbare balen machines van hoge kwaliteit zal u helpen om sneller te oogsten. Meijer Holland heeft een brede selectie balenmachines die het oogstseizoen efficiënter en beheersbaarder kunnen maken.

Meijer Holland heeft een grote collectie grote balenklemmen. Grote balenklemmen zijn o.a. de Fred balenklem, die perfect is voor het stapelen en verplaatsen van grote stro- en hooibalen. De Rambo balenklem verzamelt grote stro- of hooibalen één voor één en kan ze als een pakket laden. Er zijn verschillende versies verkrijgbaar, variërend van de Rambo 2 tot de Rambo 7k. De combinatie van de Fred en Rambo is de beste oplossing; met de Rambo de balen op het veld laden en met de Fred de balen lossen en in de opslag zetten.

Ook heeft Meijer Holland grote balenverzamelaars om grote stro- of hooibalen achter uw pers te verzamelen. Er zijn twee verzamelaars in deze range: Flintstone en Windrow HVM. Flintstone is een geschikte machine om het verzamelen van grote balen op het veld te optimaliseren. Gekoppeld aan een platform achter uw pers, stapelt de Flintstone twee balen op het veld. Windrow HVM wordt aan de achterkant van de pers bevestigd om uw balen van afzonderlijke rijen in 1 lijn te leggen, waardoor het efficiënter is om ze kruislings te verzamelen en sporen op het veld te verminderen.

Alle kleine balenklemmen zijn gemaakt voor het oprapen van balen in de lengterichting op het veld. Er zijn vier versies van een kleine klem; Meijer KM balenklem voor het oprapen van 8, 12, 15, en 16 kleine balen. Ook zijn er vier versies van een Limo balenverzamelaar voor kleine balen beschikbaar. De Limo maakt perfecte balenpakketten klaar voor de KM om op te pakken en op een vrachtwagen te laden. De KM-balenklem en Limo-balenklem kunnen als afzonderlijke machines werken, maar zijn het meest efficiënt als ze worden gecombineerd. Alle apparatuur is betrouwbaar en kan de capaciteit van de balenpers gemakkelijk bijhouden.

Meijer Holland biedt ook balenklemmen voor gewikkelde balen. De Jumbo VR balenklem grijpt vanaf de zijkant; ze zijn robuust en ontworpen voor gebruik door loonbedrijven. De Jumbo CKM balenklemmen zijn ontworpen voor het transport van ronde of rechthoekige gewikkelde balen. Hij grijpt van bovenaf en kan ook worden gebruikt om vaste hooi- of strobalen te hanteren. Jumbo KK is geschikt voor boeren die vierkante en ronde balen op hun erf verhandelen. De Jumbo AA komt van pas om kleine gewikkelde balen op een pallet te leggen in een stevig patroon dat gemakkelijk getransporteerd kan worden.

Ontdek wat de klanten van Meijer Holland vinden van onze producten door testimonials te lezen. 

Vul een offerteaanvraag in of neem contact met ons op als u vragen heeft over onze producten.

 

Copyright 2024 - Meijer Holland